Hypnotherapie en hypnose: 10 meest gestelde vragen

Hypnose of hypnotherapie:

  1. Hypnose: Hypnose verwijst naar de staat van diepe ontspanning en gerichte concentratie waarin het bewuste denken op de achtergrond wordt gezet, en het onderbewuste meer ontvankelijk wordt voor suggesties. Hypnose op zichzelf is een staat van bewustzijn en kan worden gebruikt voor entertainment, ontspanning of het verbeteren van prestaties (bijvoorbeeld sporthypnose). In deze toestand zijn mensen meer vatbaar voor suggesties en kunnen ze hun creatieve verbeelding vergroten.
  2. Hypnotherapie: Hypnotherapie is een therapeutische techniek die gebruikmaakt van hypnose als hulpmiddel om positieve veranderingen in gedrag, gevoelens en denkpatronen te bevorderen. In hypnotherapie wordt de hypnotische staat gebruikt om het onderbewuste te bereiken en diepgaande veranderingen in overtuigingen, gewoonten en emoties te bewerkstelligen. Het kan worden toegepast voor het behandelen van verschillende problemen, zoals angst, fobieën, stress, verslavingen, gewichtsverlies, zelfvertrouwen en meer.

Kort gezegd is hypnose de staat van bewustzijn, terwijl hypnotherapie de gerichte toepassing van hypnose is om therapeutische doelen te bereiken en positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Ook jij bent dagelijks in hypnose

Hypnose is een natuurlijke staat van zijn, je ervaart dagelijks waarschijnlijk al meerdere keren deze toestand. Bijvoorbeeld wanneer je een goed boek aan het lezen bent of film aan het kijken: Wanneer je jezelf verliest in een spannend boek of een meeslepende film, kun je zo geabsorbeerd raken dat je je omgeving tijdelijk vergeet. Dit is een vorm van hypnotische trance, waarin je onderbewuste gevoelens en emoties kan ervaren alsof je zelf deelneemt aan het verhaal.

Wat is hypnose en hoe werkt het?

Hypnose is een staat van diepe ontspanning en gerichte concentratie, vergelijkbaar met dagdromen of totale focus. In deze toestand wordt het kritische bewustzijn op de achtergrond gezet, waardoor het onderbewuste meer ontvankelijk wordt voor suggesties en positieve veranderingen. Hypnotherapie is het gebruik van hypnose als therapeutisch instrument om gedragsverandering, emotionele heling en persoonlijke groei te bevorderen.

Is hypnose veilig? Kan ik de controle verliezen?

Hypnose is veilig en je hebt altijd de controle over jezelf. De hypnotherapeut kan je niet dwingen om iets te doen tegen je wil of tegen je eigen normen en waarden in. Je blijft altijd bewust van je omgeving en kunt op elk moment uit de hypnose komen als je dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon antwoord geven of zeggen wat je wilt.

Kan iedereen worden gehypnotiseerd?

Ja, de meeste mensen kunnen in hypnose gaan. Het vermogen om gehypnotiseerd te worden is afhankelijk van de bereidheid en het vertrouwen van de persoon. Mensen met een sterke wil, positieve intentie en een goede samenwerking met de hypnotherapeut ervaren meestal diepe hypnose.

Hoe voelt het om in hypnose te zijn?

Hypnose voelt anders voor iedereen, maar het wordt vaak beschreven als een diepe ontspanning, vergelijkbaar met dagdromen. Sommige mensen ervaren een gevoel van lichtheid, terwijl anderen juist een diepe innerlijke rust voelen.

Wat kan ik verwachten tijdens een hypnose therapie sessie?

Tijdens een hypnotherapiesessie beginnen we met een gesprek om je doelen en problemen in kaart te brengen. Vervolgens zal ik je begeleiden naar een staat van diepe ontspanning en hypnose. In deze toestand zal ik je positieve suggesties geven en therapeutische technieken gebruiken om positieve veranderingen in je onderbewuste te bevorderen.

Kan hypnotherapie helpen bij specifieke problemen, zoals angst, stoppen met roken of gewichtsverlies?

Ja, hypnotherapie kan helpen bij verschillende problemen, zoals stoppen met roken, gewichtsverlies, angst, fobieën, pijnklachten, zelfvertrouwen en meer. Het kan ook worden gebruikt voor persoonlijke groei en verbetering van prestaties.

Hoe lang duurt een sessie en hoeveel sessies zijn er nodig?

De duur van een sessie kan variëren, meestal duurt een sessie tussen de 60 en 90 minuten. Het aantal benodigde sessies hangt af van het individu en de aard van het probleem. Sommige mensen zien al resultaten na één sessie, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben voor duurzame verandering.

Kan hypnotherapie worden gecombineerd met andere therapieën?

Ja, hypnotherapie kan effectief worden gecombineerd met andere therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, counseling of medische behandelingen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn om het proces van heling en groei te versnellen.

Wat als ik bang ben om in hypnose te gaan?

Als je bang bent om in hypnose te gaan, is het belangrijk om dit gewoon goed aan te geven. Ik zal je uitleggen hoe het werkt en eventuele zorgen wegnemen. Hypnose is een natuurlijke staat waarin je je veilig en comfortabel zult voelen.

Hoe lang blijven de effecten van hypnotherapie behouden?

De effecten van hypnotherapie kunnen langdurig zijn, vooral als je openstaat voor verandering en bereid bent om aan jezelf te werken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat individuele resultaten kunnen variëren, en soms is het mogelijk dat je een opfrissingssessie nodig hebt om de positieve effecten te behouden.

101keerBeter
Haya van Somerenstraat 55
1433 PG Kudelstaart
KvK 34273314
Algemene voorwaarden


Astrid Mulder
+31(0)649251188
astrid@101keerbeter.nl