Misofonie

Wie het woord niet kent, denkt dat misofonie misschien te maken heeft met iets van muziek, mooie muziek. Nou… degene die het woord wel kent -en er last van heeft- weet wel beter. Het heeft inderdaad met geluiden te maken, maar dan wel, dat je je enorm aan die geluiden ergert. Misofonie betekent letterlijk: ‘haat tegen geluid’.

Zo had ik in november een sessie met een jonge vrouw die op haar werk echt haatneigingen kreeg door geluiden die haar naaste collega maakte. Het roeren in de koffie gaf al genoeg aanleiding tot extreme ergernis.
Haar oplossing tot dan toe was:
– niet proberen ernaar te luisteren
– zelf meer herrie maken door bijvoorbeeld hard op het toetsenbord te typen
– en soms hield ze het niet meer en kon dan alleen nog maar boos roepen; hou op!

Tijdens de sessie gingen we dieper in op het onderliggende probleem, wat echt totaal niets te maken had met de geluiden die de collega maakte. Binnen een uur was het ‘probleem’ opgelost en kon ze het gevoel van ergernis niet meer oproepen. Ook gaf ik haar nog een techniek mee die ze zelf kon toepassen op het moment dat ze eventueel nog in een situatie zou komen waarbij ze zich zou kunnen ergeren.
Tot op heden is de misofonie verdwenen en kan ze weer zonder ergernis werken met haar collega om zich heen!

Worstel jij met een onderwerp als dit of iets anders? Vraag dan een gratis belafspraak aan. Ik spreek je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *