7 Tips als je net te horen hebt gekregen dat je kanker hebt

Wanneer je onlangs te horen hebt gekregen dat je kanker hebt komt er zo ontzettend veel op je af. Hieronder heb ik 7 tips:

  1. Neem alle gesprekken met de arts(en) op. Dit kun je doen met bijvoorbeeld de dictafoon op je telefoon. Er komt namelijk zoveel informatie op je af. Ook al zit je met meerdere personen bij het gesprek, het is altijd handig om terug te kunnen luisteren. En luister je het nooit meer terug, ook prima, dan verwijder je de opname gewoon weer van je telefoon.
    Oh ja, het is wel zo netjes om aan de arts te melden dat je een opname maakt.
  2. Schrijf alle vragen op die je voor de arts (of behandelend specialist) hebt. Tijdens het gesprek kun je namelijk op heel andere onderwerpen komen, waarbij je achteraf inene bedenkt dat je toch eigenlijk nog die ene vraag had willen stellen.
  3. Maakt een mind-dump van al je gedachten en angsten. Schrijf al je gedachten en angsten op. Desnoods film je jezelf terwijl je alles wat er op dat moment door je hoofd gaat benoemt. Je zult merken dat je op een gegeven moment op een punt komt dat je even niks meer weet te noemen.
  4. Vraag de mp3 voor stressvermindering aan. Het is een 5 minuten durende mp3. Met een korte simpele oefening, waardoor het stress gevoel en gevoel van overweldigd te zijn, meteen vermindert.
  5. Maak foto’s! Ook hier geldt: mocht je er later niks mee doen, dan kun je ze net zo makkelijk weer verwijderen. Het is een impactvolle periode, en het kan toch fijn zijn voor de latere verwerking om foto’s terug te kijken.
  6. Probeer te blijven bewegen. Daardoor blijf je letterlijk in beweging waardoor je gedachten ook even veranderen
  7. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Bij dankbaarheid wordt er namelijk een ander deel in je hersenen aangesproken dan het angst

Worstel jij met vragen? Vraag dan een gratis belafspraak aan, zodat we over en weer eerst kunnen polsen of ik iets voor je kan betekenen, of dat ik je wellicht kan doorverwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *