Snel af van angst voor onderzoeken, uitslagen en bloedprikken?

Wat als je bang bent voor (terugkeer) van kanker? En voor onderzoeken, uitslagen en angst hebt voor bloedprikken?

Gisterochtend had ik deze (korte) sessie met Margreeth.

Ik wilde het live doen via instagram, maar ivm de opname deden we het via zoom. Ik volg Margreeth al een tijd via insta maar had haar nog nooit echt gesproken. Van tevoren had ik ook geen idee wat ze als ‘probleem’ zou inbrengen.

Wil je weten hoe een sessie met mij dus zou kunnen verlopen, kijk dan het filmpje.

Heb jij angst voor (terugkeer van) kanker? Of de zenuwen voor uitslagen, onderzoeken en angst voor bloedprikken? Klik dan voor een gratis gesprek :

Transcriptie:

Ik vind het hartstikke leuk om je eindelijk een keer te zien. Want wij zaten in hetzelfde kanker traject, daar kennen we elkaar van via insta. Ja, klopt. Ja. Maar vertel waar kan ik je mee helpen. Nou ja, ik volg je natuurlijk al wel even een tijdje op internet. En ik vind je een super leuke vrouw.

Lekker positief, Daar hou ik van. Want ik ben zelf ook heel positief en yoga docente. En ik sta gewoon goed in het leven alleen, ja. Soms loop je natuurlijk ook zelf tegen strubbelingen op. En met name natuurlijk de onzekerheid van alles wat je hebt meegemaakt, hè. Met ons traject zeg maar hè ons borstkanker traject.

En nu kom ik zeg maar weer tegen het jaarlijkse controle bezoekjes aan. En dat maak je dan onzeker. Van O jeetje. Ja. Is het goed? En ja, je moet weer geprikt worden. En ik ben best wel een vlindertje. Ik vind alles leuk en ik doe alles. En dan word je weer even stilgestaan. Dus vandaar, dit is eigenlijk beetje mijn intro.

Ja. Wat is dan eigenlijk zeg maar echt het probleem. Is het dan het onzekere? Of is het het prikken ? Of is het het onderzoek of is het dat je stilstaat? Ik denk het onderzoek en de uitslag… het onderzoek en de uitslag. Ja. Wat is daar dan precies zeg maar vervelend aan? Ja, dat is dan toch wel weer spannend.

Je hebt natuurlijk dat hele traject vier jaar geleden meegemaakt. En ook met al die uitslagen en onderzoeken. En dat blijft gewoon spannend, Ja. Ja. Maar wat is er dan zo vervelend aan dat het zo spannend is zeg maar. Eh de onzekerheid. Ja, denk ik. Was het nou, ja ik stel gekke vragen en dingen hoor.. Wat is er dan vervelend aan die onzekerheid? Dat je er ook geen grip op hebt denk ik. Dat je er geen grip op hebt, ok. En wat nog meer? Ja. Je wil natuurlijk alles met griep hebben in je leven. En alles het liefst zelf bepalen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Nee. Het loopt natuurlijk ook soms anders. Ja. Maar volgens mij heb je denk ik nooit grip…

Nee, want als je nu zo de dag start. Denk je er kan van alles op mijn pad komen. Ja zeker. Ja. Ja, de vraag is inderdaad. In hoeverre je dan. Wat is dan grip? Wat…eh ja. Dus toch wat is er dan vervelend aan dat onderzoek. Is het het onderzoek of is het de uitslag of is het inderdaad ja..?

Ja. Ik denk met name de uitslag, ik moet zeggen Ik ga vanmiddag met mijn allerbeste vriendinnetje ga ik daar naartoe. Zij heeft mij ook geholpen in het hele traject. En daar ben ik haar zo dankbaar voor. En zij gaat nu ook dan mee. En dat ze dat doet, dat is altijd gewoon fijn.. Want ja, we gaan een kopje thee drinken vooraf.

Of na de tijd eh.. Nou ja, goed dan vergeet je het ook wel een klein beetje. Ja. Maar wat vergeet je dan een klein beetje? Dat je toch dat je de dit ziekenhuis bezoekje heb gehad. Als ik het achteraf zeg maar zou doen het kopje thee en. En ja, ja. Dus dat…. Niet dat ik er heel erg in hang ofzo hoor, want ik kan alles wel heel snel omdraaien in het positieve. Dat is wel weer een goede mindset van mij. Ik draai alles weer om in het positieve en. Dus dat is wel, ja.

Ja. Dus je zou eigenlijk ook kunnen zeggen andersom. Wat levert het je op dat je nu daar toch ergens ja, wat onzeker over bent. Wat is er eigenlijk positief aan want het levert je dus blijkbaar ook iets uiteindelijk op.

Ja, dat klopt ja. Wat levert het je op eigenlijk. En wat mij oplevert eigenlijk. Is dat als je straks een uitslag krijgt. Dat je opgelucht bent of niet. Dat levert het op. Ok. Maar het levert je eigenlijk nog meer op want ik hoor; Je gaat met de vriendin afspreken. En waar je heel dankbaar voor bent.

Je gaat theedrinken. En je gaat er wat van maken die dag. dus eigenlijk levert het je nog meer op positief, zeg maar. Ja. Ja, ja. Ja. Dat is dan vanmiddag, maar goed met dit weer. Ik weet niet. Of dat allemaal… Daar heb je geen controle op! Nee. Dus dat is? Ja, Dat is een moeilijk ja. Dus dat is mijn vraag.

En ik heb Ik ben nog nooit met een hypnose. En wat jij ook doet, he, heb ik nog nooit gedaan. Dus ik vind het heel interessant. En ja, misschien kun je meer vertellen over Ik weet niet over mijn toekomst over, zeg maar mijn werk. Of misschien dat. Maar wat, hoe bedoel je van misschien kun je meer vertellen over mijn toekomst.

Ja. Ik dacht Nou ja, omdat je en over het werk of. Ja, dat, ja. Het is meer waar jij tegenaan loopt. Kijk, jij zegt nu van ik zie best wel tegen die, het onderzoek op want het maakt je onzeker. Zeker. Ja. En dat is inderdaad de vraag. Ja. In hoeverre is het een probleem want ergens zit er dus onzekerheid of meestal zit er gewoon een angst onder. Eigenlijk een angst. Dus als door zou vragen. Waar ben je bang voor? Ja. En dat is, dat is de trigger dat is de angst. Inderdaad. Die blijft altijd. Die kun je in je bootje parkeren, zeg maar achter je bootje.

Maar die komt altijd weer naar voren. En wat is die angst? Ja, die moet je aankijken en dat is… Maar wat is het precies om. Wat is jouw angst? Eh, ja om dan toch ziek te worden misschien of eh ja. Om ziek te worden. Ja. ja of die uitslagen, zeg maar. Ja. Dus je bent bang voor de uitslagen. Ok.

Want als het negatief is, Wat is daar dan? Waar ben je dan bang voor? Qua uitslag dat het dus niet goed is. Nou ja, ik. Ik ga van het positieve uit zijn. Maar ja, dan ben je gewoon omdat je het al een keertje hebt meegemaakt, natuurlijk. Ja. Ja, maar. Oke, ja… Wat is er dan toch nog daar de angst, want je hebt het al een keer meegemaakt..

Dus je hoe het werkt? Ja. Jij bent bent nu niet meer ziek. Nee. Nee, Je bent hersteld. Je hebt het overleefd je hebt het doorgemaakt. En ik weet niet hoe jij er uiteindelijk op de periode terugkijkt. Eh ja, ook wel weer heel goed. Omdat ik ook veel vriendschappen heb overgehouden. En ik ben veel sterker geworden.

En ik ben een hele andere Margreeth geworden En ja, ik ben van lang haar naar kort haar gegaan.En ik ben echt een powervrouw Maar als je het nou heel heel kort door de bocht zou zeggen Ja, Kijk je kiest er niet voor om te zeggen ik ga weer zo een traject in. Maar had je het willen missen voor de persoon die je nu bent?

Aan de ene kant niet, inderdaad. Nee. Nee, Want ja, ik ben heel ander persoon geworden. Ik kan me niet vergelijken met vier jaar geleden was echt zo’n meisje meisje. Echt zo’n poppetje met lang haar en.. Ja, nu niet meer. Nu sta ik gewoon mijn mannetje. En ja, wat je zegt een powervrouw. Maar als je met dat beeld denkt aan het feit dat de uitslag misschien anders kan zijn.

Hoe is dat dan nu? het boek zeggen Dat valt dan nu mee. Ja, Als ik zo voel, inderdaad. Ja. Ja, maar probeer. Is moeilijk hoor! Probeer maar eens dat oude gevoel op te halen. Want je merkt dat het al weg is. Probeer maar ja. Nee, dat klopt. Dat klopt. Ja. Want ik heb er echt supermooie vriendschappen aan overgehouden. En ja, eigenlijk hele positieve dingen.

Maar probeer dan eens met dit gevoel te denken aan dat je vanmiddag onderzoek krijgt en je krijgt volgende week die uitslag probeer maar eens dat oude gevoel op te halen. Je zal merken dat het echt al weg is. Ja, Ja, ja, ja. Nee. Maar dat klopt. Ik voel nu van binnen zeg maar een fijn gevoel. In plaats van het onzekere.

Ja! Ja. Probeer nog heel hard je best te doen om dat onzekere gevoel op te halen. om het onzekere gevoel op te halen? Ja, probeer maar.. Denk maar whaa onderzoek. whaa uitslag probeer maar, wat je net had , je zal merken dat het gewoon weg is. Maar probeer eens. Ja, ik kan het eigenlijk niet, want het is weg. Ja. Zeker weten?

Jeetje. Nee. Ik denk er eigenlijk nu niet zo zo aan. Nee. Bijzonder. Ja. Nee. Zeker weten hè, want je gaat toch ja, je krijgt volgende week de uitslag. Eh. Ja, ik krijg vrijdag de uitslag. Ik heb wel wat leuke dingen op de planning staan voor vrijdag. Ook nog leuke dingen. Ja, Ik hou van leuke uitjes. We gaan naar de Amsterdamse Zomer.

O, leuk, Joh. Ja, de je komt deze kant op. Ik kom jouw kant helpt inderdaad. Ja, Ja. Ja. Dus ja, Nee. Ik moet zeggen het voelt goed nu. Ja. Ja. bijzonder Astrid dat dat zo werkt. Ja, maar ik heb dit ook nog nooit gedaan. Dus ja, het is.. Ja. Ja, want probeer echt maar eens.

Dat je denkt nou misschien heb je ook wel eens dat je iets iets ervaart in je lichaam. Dat je denkt als het maar niet mis is of heb je dat niet. Ja, ja, ja. Ja. Probeer daar dan ook eens aan te denken nu? Aan wat er… We hebben allemaal wel eens dat je denkt er zit iets in mijn lichaam als het maar goed is of als het maar niet weer dat ik dan krijg ik onderzoeken en uitslagen. Oh ja, daar ga ik ook aan denken nu. Maar probeer maar, probeer ook daar maar eens het gevoel op te halen. Je zal merken dat het ook veranderd is. Dat je denkt nou…

Nee. Ik kom eigenlijk nog eens tot dat het gevoel eigenlijk. Een beetje afgevlakt. Het is een beetje weg. Je hebt de koppeling weggehaald net Jeetje. Nou, ik sta er eigenlijk helemaal op en in… apart. Ja, zeker weten. Voel even goed.

Ja, ik voel echt goed. met het is echt weg.

Ja. Dat is echt die angst. Ja. Ja. Want die angst. Hoe is dat nu? Nou weg. Ja. Ja, heel bijzonder. Heel mooi. Dat is gewoon. Ja. Niet dat ik daar, aan denk nu. Nee. je heb de koppeling weggehaald met dat met dat dat die link erbij of zo? Ja, je hebt het zegmaar overschreven met met wat het je eigenlijk wel heeft opgeleverd.

Ja. Nee. En ja, dat is heel mooi. Dat je gewoon zoveel mooie dingen wel hebt overgehouden en ik moet zeggen als ik er nu aan terugdenk. Dan kan ik dat stukje angst of onzekerheid kan ik nu niet meer pakken, zegmaar of dat slaat niet meer toe. Nee, dat klopt. Dat gevoel in je lijf is er niet bij.

Ja. Je kan het misschien ergens nog wel zeg maar beredeneren van. Nou ja, dat zou. Maar het nare gevoel in je lichaam die is niet meer als het goed is. Nee, nee, Nee, nee. Heel apart. Heel bijzonder. Mooi. Ja. Ik ben heel blij met jou Ja. Koffie? Ja. Ik heb hier ook. Heerlijk. Ja, nou ik ga gewoon een heerlijke dag ook gewoon hebben van. Met een positief gevoel naar het ziekenhuis. En we zien wel. Ja. Ja, want net zoals vanmiddag ga je naar het ziekenhuis en dat onderzoek. Want vind je op zich het onderzoek nog naar ook of dat niet? Nou ik vind prikken wel naar omdat ik heel moeilijk te prikken ben omdat ik natuurlijk zoveel chemo heb gehad. Dus is prikken bij mij echt wel moeilijk en dat vind ik zelf ook moeilijk. Want ik vraag echt wel van kunt u mij goed prikken, want anders dan kunt u er misschien iemand anders bijhalen. Zo ga ik dan door. Want ja, ik ben gewoon heel moeilijk te prikken.

En dat vind ik dan wel een beetje. Nou ja, misschien kun je dat weghalen. Dat gaan we ook eventjes doen dan want. Want wat is er dan moeilijk dan? Want is het altijd verkeerd gegaan. Of is het ook nog wel eens een keertje goed gegaan? Nee hoor, De laatste keer gaat het ook goed alleen het is ook wel eens een paar keer fout gegaan.

En wat ging er dan fout? Eh dat er geen bloed doorheen komt. Dus dat het weer eruit gehaald moet worden. En dan moet het weer opnieuw prikken. Ja. en wat en wat gebeurt er dan op dat moment? Ehh op dat moment? Ja, dan. Dat vind ik niet fijn, want dat doet pijn. Ja, dat doet pijn zegmaar. Ja, want dan dan gaat het vanuit je arm gaat het zeg maar naar je hand. En dan gaan ze het op je hand doen. En dan na drie keer lukt het, maar ja, wel vervelend. Het doet wel pijn. Ja, dus het is dan de pijn wat vervelend is of ja. Ja. Ik ben voor naalden niet zo bang. Want ik doe ook altijd acupunctuur, en dat.. nee., wahhh al die naalden, dus het is op dat moment eigenlijk de pijn die je voelt? Ja, en is dat dan dus even de pijn of blijft het na pijnen, zeg maar. Het is gewoon heel even. En ik moet zeggen daarna heb ik daar niet last van. Nee, Wel weer als het er uit moet gehaald worden. Ik was vroeger ook wel een klein beetje paniekerig over bloed.

Dat heb je nu niet meer of wel. nee, nu niet meer zo. Wel als mijn kinderen bijvoorbeeld. Wat hebben dan denk ik wel. Bloed bloed, maar is het als je bloed ziet. Of.. Ja, want ze prikken natuurlijk eigenlijk ook om bloed op te vragen of iets Daar kijk ik nooit naar hoor naar dat als ik bloed moeten afnemen.

Nee. Dus ook niet als die naald erin gaat. Dus dat is wel een beetje spannend, Ja. Ja, maar dus nogmaals de spanning zit hem in het feit dat je pijn staat krijgen misschien. Ja. Ja, dat is. En waar voel je dat nu als je daar aan denkt. En ja, nu eigenlijk ook helemaal nergens meer bijzonder.

Ja, eigenlijk nergens. Nee. Dus vanmiddag komen ze. En jij gaat daar zitten, stel je maar voor. Wat gebeurt er nu als je daaraan denkt dan. Eh dan ga ik rustig zitten. En dan eh, ja, dan laat ik het gewoon gebeuren. En ga je niet dan vragen van hee kun je wel prikken jij?

En ja, Nee, nee. Ik laat het gewoon gebeuren. Ja, echt, zeker weten. Nog niet helemaal zeker. Ja, want ik, als ik dan zo eraan denk. Dan denk ik van nee, het voelt goed alleen ik vraag nog wel van goh ik ben moeilijk te pikken. Dat zeg ik wel. Ja. Maar zal ik zeker doen al klets je maar even wat. En dan, dus je stelt je voor je gaat daar liggen nou zeggen ze leg uw arm maar nee. Ja, en dan vraag Ik van goh ik ben moeilijk te prikken en dan. Ja, dan .. Gaat u maar vast liggen. Gaat u maar vast liggen. Ja whooo… Degene die prikt denkt oh mijn hemel heb ik er weer zo eentje. Ja. En dan, maak maar een vuist maakt maar een vuist, nou en dan kijk ik niet. En dan nou ja, dan prikken ze hopelijk prikken ze dan goed. Ja, maar als je er nu aan denkt dat stel hè dat ze niet goed prikken.

Ja, moet ik eigenlijk nu, nu denk ik daar daar inderdaad weer anders dan denk ik dan prikken ze nog maar een keertje. Ja. Maar wat gebeurt er nu bij jou dan?

Dat voelt niet eh beangstigend laat ik het zo zeggen maar echt op een schaal van 0 tot 10, bij 0 voel je niks en 10 tien is heel erg. Nou, nee. Eigenlijk dan gewoon nog binnen. Zeg maar drie of zo heel. Ja. Nee. Nee. Dat voelt komt. Ja. Ja, maar ik blijf wel vragen goh kun je wel prikken. Ja. Maar waarom zou je dan niet mogen vragen?

Dat mag je best vragen. Ik heb ook wel eens gehad dan kwamen ze met een of ander iemand in opleiding. Ja, dan zeg ik joh, sorry. Maar dat mag je echt bij de volgende gaan doen. Ja. Ja. Ik weet echt dat iedereen het moet leren maar deze ff niet met mij. Nee, dat is gewoon. Ja. dat kunnen wij gewoon ook niet. En ik weet niet of dat nog lang zo duurt hè, al die aders die dan toch wel een beetje.

Ja, die stromen niet meer zo goed door natuurlijk bij ons. En hoe lang als dat nog duurt dus. Ja, maar heb je daar nog een angst voor de aders bijvoorbeeld voor. Eh nee, nee, daar heb ik geen angst. Dus het kan zomaar zijn dat de ader die ze vanmiddag prikken, dat het gewoon eigenlijk helemaal prima gaat en dat ie misschien zelfs hersteld is.

Ja. Ja, ja. Ja, nee, daar heb ik geen. En ik moet ook zeggen wat je net zegt met het bloed prikken. Dat voelt eigenlijk nu ook gewoon goed. Dus ik ga het gewoon doen, bijzonder, wel mooi! En anders denk je maar aan wat je met je vriendin gaat drinken en eten. En dan mag je je dat vooral je echt voorstellen. Of dan denk je wat heb ik gisteravond eigenlijk gegeten.

Wat was het nou, wat lag er op mijn bord. En dan probeer je er maar een beeld van te maken. Ja, terwijl je daar zit . Of je gaat denken kan ik een mop verzinnen? Ja. En misschien kun je zeggen Hoe voelt mijn linker grote teen. Ja, Ja, ja. Hoe is het met mijn rechter, oorlelletje. Wat doe jij het moment dat dat jij daar zit?

Dat is natuurlijk de hele focus gaat alleen maar daarheen wordt een… Dat is jouw beeld wat gevuld wordt op dat moment. Maar jij hebt nu al gezegd, ja wat is het eigenlijk precies? Het is helemaal niet het prikken dus je hebt al uit gezoomd. Het is niet , in eerste instantie denk je prikken huhh. .

Maar dan ga je je doorvragen Wat is het precies? Het is niet die naald. Ik ben niet bang voor naalden. Dat is het dus niet. Ik ben dus uiteindelijk bang voor pijn. Dus je bent al uitgezoomd van ja, wat is het nou? Jij hebt het zeg maar al even aandacht gegeven. Het is dat jenkelende kind aan je been. Die zegt van mama, mama.

En dan zeg jij, ik ben in gesprek met iemand ff je mond houden. En die blijft maar aan je been jenkelen want jij weet bloedprikken. Bloedprikken… Dat is dat jengelende kind. Terwijl als je zegt is er nou eigenlijk? Ja ik moet plassen, maar krijg mijn broek niet los! En met bloedprikken. Wat is het nou uiteindelijk. Het is niet die naald. Het is niet de afspraak.

Het is niet de persoon. Het is niet het lab, Het is niet de stoel. Het is het feit dat je bang bent dat het eventueel pijn kan gaan doen. Dat is de angst. Ja, dat is de angst Inderdaad. Ja. Nou, als je daar inderdaad op een gegeven uitzoomt en denkt ok, en hoe lang duurt dat dan, dat is ff kort, ja. Ik heb het idee dat dat is gerelativeerd bij jou van. Ja. Ja, ja. Ja. Wat is nu eigenlijk echt het probleem dat ik eventjes pijn ok dat is het probleem. Ja. Ja. Ja, bijzonder heel. Ja, mooi ben eigenlijk heel dankbaar dat ik hier aan deel mag nemen. Want Ik ga je morgen op de hoogte houden hoe het is gegaan, ja en dan wil ik vrijdag natuurlijk gewoon een goede uitslag horen. Ja.

Ja, inderdaad. Waarom niet. Dat is het mooie. Er is al zoveel veranderd bij je. Ja, prachtig. Ja. Ja. Nou ga lekker je onderzoek in en dank je wel. Leuk. Daarna met je vriendin, maak er wat leuks van gezellig. Hartstikke bedankt, Astrid enne wie weet tot snel.

Ja. Graag gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *